THE HOUSE THAT MIKE BUILT. - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Ilonka Braaksma - WaarBenJij.nu THE HOUSE THAT MIKE BUILT. - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Ilonka Braaksma - WaarBenJij.nu

THE HOUSE THAT MIKE BUILT.

Door: waterjufilonka

Blijf op de hoogte en volg Ilonka

13 Juni 2011 | Nederland, Amsterdam

Het Huis.

The House.

La Casa.

La Kas

That Mike built.

Ja samen met meer mensen, zoon, neef, local werklui [en soms voor spek en bonen] de jongste zoon.

Er is er één die de sturing moet geven aan het geheel, en die de leiding heeft en dat is toch wel Mike! Het is per slot van rekening wel zijn project.
Als hij aan komt zo eind februari 2011, is het huis wat hij in Nederland gehuurd heeft, 1 grote puinzooi.
En vindt dan maar eens wat anders om straks met het gezin in te gaan zitten!
Zo makkelijk is het nog niet. Ja tenzij je HEEL VEEL GELD wilt uitgeven, voor de huur. En dat willen wij natuurlijk niet. Gelukkig vindt hij iets, wel een erg gedateerd huis, met meubels, nou ja, de wasmachine deur is stuk, en zo weet ik er nog wel een paar, maar, het is te doen, net.

Zijn spullen[ bouwmateriaal] die met de container gestuurd waren, stonden de mensen in de weg, dus moest hij die zo snel mogelijk daar vandaan halen.
Al met al; STRESS!
En dat is, nu net niet zo goed voor Mike zijn hartje! Boem! In de onregelmatige dienst!
Het duurt nog wel even voor wij komen, en dan ben je er toch wel erg alleen.
Halverwege arriveert de Neef op het eiland.
Mike is ondertussen al druk geweest met de voorbereidingen van: het te bouwen project.
Op de kavel staat een Gazebo [houten tuinhuisje] en er staan nogal wat bomen.
Er moet gerooid en gegraven worden, zodat de fundering bloot komt te liggen.

Daarop kunnen ze dan weer verder met de bouw.
Er wordt gespoten, voor de fundering komt; dat is tegen de termieten. [met certificaat!]
Vervolgens komt er plastik, en de basis voor het sanitair wordt gelegd.
Dan wordt er een beton vloer overheen gestort.
Als wij komen, eind maart, staat er een gedeelte aan muurtjes.
De Gazebo laten ze staan tot het laatste moment, die biedt op die manier nog een punt van schaduw, niet geheel onbelangrijk in de hitte.
De gazebo breken ze af op het moment dat de ringbalk om het huis heen gemaakt moet worden.

10 April krijgen we versterking in de gelederen. Michael komt voor acht weken naar het eiland. De volgende dag staat hij meteen beton mee te storten voor de ringbalk.
Deze ringbalk komt in zijn geheel om het hele huis heen, en in de ringbalk is staal verwerkt. Deze zitten ook weer in de muren verzonken. Dat doen ze in al deze landen om te zorgen voor extra stevigheid in het huis.
Als er dan eens een stevig windje in de vorm van een orkaan komt, dan waait niet meteen je hele huis weg.

Op het moment dat er beton in de bekisting van de balklaag wordt gestort, staat Mike op het punt om negen dagen naar Nederland te gaan. Hij moet dringend een aantal zaken regelen.

Op Bonaire er maar weer lekker tegen aan.
Na de ringbalk komt er nog een stuk muur.
Dan weer naar de bouw materialen winkel, er moeten balken komen voor het dak.

Het hout voor de balken wordt geverfd voor die geplaatst worden. Mike zoekt de balken zo recht mogelijk uit.
De top wordt bereikt, aangezien ze geen witte vlag hebben, pakken ze het witte T-shirt van de neef.

Nu gaat het snel, de balken worden gelegd, en weer wordt er verankerd. Staal, staal en nog eens staal. En dan komen de platen erop.
Deze zijn van te voren al in de grondverf gezet. Dit is weer een soort bescherming.
De platen en het dakleer is gelegd in een droge periode. Ze wilden niet dat het dak eronder nat zou zijn. Het is de beurt aan de panlatten en tengels.

De pannen worden gelegd, en als dat helemaal klaar is viert Mike dit met het Pannenbier. Just bier en snack voor de mannen.

Er wordt begonnen met het vrezen in de wanden voor het elektra. Er worden buizen aangebracht en weer dichtgesmeerd, zo kan de wand in de stuc. Michael en neef krijgen het voor elkaar om ALLE leidingen aan te leggen! Dit hadden we niet gedacht te kunnen doen! Vervolgens wordt er al gepleisterd. Op Bonaire worden alle huizen in de pleister gezet en vervolgens geverfd.
Ook dit loopt nu voor op schema.
Maar welke kleur moeten we er tegen aan gooien/verven?
Boneriaans geel. Dat is wel erg mooi.
Maar wel knallend. Toch maar wat anders…….
Blauw? Groen? Oranje? We weten het nog niet.

Er is nog genoeg te doen, maar dat is er altijd!
De laatste week wilde hij niet meer werken, ja, ja wie houdt wie nu voor de gek?
De gek werkt gewoon door. Max moet sowieso nog twee dagen naar school.
Het huis moet aan kant, de bakken gepakt, met wat hier blijft.
Ik ben druk met het regelen van een retour ticket.
Wij staan in de nominatie om pas op 18 Juni terug te gaan maar:
• Max wilde graag terug
• Mike wilde graag dat wij mee terug gingen
• Dries staat op het punt van overlijden [ goede vriend die altijd met Mike elektra werk deed] –wacht met euthanasie tot we terug zijn.
• Zo houden we meer geld over voor de volgende ronde!

Het lukt ons om met Mike en Michael op 03 Juni 2011 terug te vliegen.
Ondertussen zijn we thuis, en?

Er is nog genoeg te doen aan het huis.
Over de vloeren de elektra buizen met de draad, dan een giet vloer erover heen.
Tegels, sanitair, ramen en deuren, dan zijn we een heel eind!
Twee maanden denkt Mike.
Hij wil het voor het eind van het jaar klaar hebben[ is het streven]
[je moet altijd een doel voor ogen hebben nietwaar?]
Vooral omdat we het grote huis al zo goed als verhuren kunnen!

Iedereen daar is het erover eens: ze hebben hard en snel gewerkt!
Het huis tot zover staat er in 12 WEKEN!
[waarvan hij er ruim 1 week tussen uit is geweest]
Op Bonaire oogt hij alom bewondering.
En ik, ik ben heel trots! Uiteraard!

Tot het volgend verslag!

AYO!!

• 13 Juni 2011 - 17:34

Carolien:

Heerlijk om weer thuis te zijn !!! Het huis wordt prachtig.

• 13 Juni 2011 - 18:22

Rinske:

Apetrots zul je zijn. Maar die ritmestoornissen.. vreselijk! Moet voor jou ook wel erg spannend geweest zijn. Gelukkig dat zijn hartslag nu weer in een beter tempo ligt. Mike heeft een ongekend arbeidsethos laten zien op de Antillen. Zie wikipedia: "Arbeidsethos is de vanuit een persoonlijke ethiek voortspruitende wil om te werken. Het geeft aan met hoeveel inzet iemand de taken, waarvoor iemand verantwoordelijk is, uitvoert. Het arbeidsethos kan per mens, per bedrijf en per functie verschillen."En toegevoegd door mij: per land..ha ha.
    En in die hitte. Super prestatie Mike!, en wat een prachtig resultaat.
    Heel verdrietig maar ook heel bijzonder dat jullie vriend Dries op jullie gewacht heeft voordat hij voorgoed op reis ging. Sterkte!

• 14 Juni 2011 - 10:57

Jetty:

Hey lieve friends,

Blij dat jullie weer thuis zijn of al heimwee?
    Wat een project! Maar super dat het al zo ver gevordert is. Knap hoor!!!
    Jullie thuiskomst is wel direct heftig door het overlijden van Dries, sterkte...
    maar ik hoop dat jullie snel acclamatiseren en je ook hier in ons koude kikkerlandje weer snel thuis gaan voelen.
    see you soon :-)

• 23 Juni 2011 - 17:52

Hester Bannerman:

Lieve Ilonka en Mike,

Wat een giga werk hebben jullie verstouwd zeg! Wat ziet het er allemaal prachtig uit en dit alles in 12 weken?!? Whauw. Knap gedaan!!! Jullie mogen trots zijn op het resultaat. Nog iemand nodig om de boel na oplevering schoon te maken.......hi,hi

Liefs van, Hester

• 24 Juni 2011 - 13:48

Helma:

Grijns, gelijk maar gekeken hoe het er uitziet.
    Indrukwekkend!
    Jullie kunnen supertrots zijn op dit project.

liefs Helma

Was weer erg gezellig overigens, zie nu al weer uit naar de 26ste :-)

• 06 Juli 2011 - 05:32

Ilse:

Hoi Ilonka

Mooi geworden!!!

He het volgende...we hebben de duikbril opgestuurd naar het resort...maar....kwam hij vandaag weer retour...envelop was open maar helemaal in orde.
    We nemen hem mee naar nL en komen hem naar jullie brengen als we er weer zijn...dat wordt half augustus.
    Anders maken we wel een bedrag over dat kan ook...

Groetjes Ilse